понеделник, 7 ноември 2011 г.

Интригантствайки, Борисов се издаде за интригата, която го притеснява

 
 

Изпратено до Вас от Комитата чрез Google Читалня:

 
 

чрез Иво Инджев от Иво Инджев на 11-11-5

За пореден път Бойко Борисов ни демонстрира, че няма никакъв проблем да се самозачеркне с изказване, което е обратно на предишно негово изявление. Така беше с вътрешната политика като „екскремент в целофан", в която след това нагази с генералски ботуши, така е и сега с царя, като диамант.

Разбираемо е мнозина да обърнат внимание на претоплената стара теза на Бойко Борисов за бившия му началник, изразена пред БНТ вчера, 4 ноември:

„Както винаги съм казвал, че благодарение на царя хората видяха моята работа, харесаха ме. Винаги съм казвал, че няма по-добър дипломат, нямаше по-добър избор за президент на България. Ако царят беше президент, за Шенген въобще нямаше да си помисли Холандия да ни спира. И съм сигурен, че холандската кралица щеше лично да се намеси, сигурен съм. Няма среща в света, която да съм провел и в края на нея да не ме попитат как е царят, добре ли е, с какво се занимава? А Жан Клод Юнкер – шефът на еврозоната и премиер на Люксембург, като беше тук каза: „Вие имате диамант, не го ползвате"

Ефектно е да ни припомни за „диаманта", но ще бъде твърде наивно да се подведем, че е случайно. Бас държа, че повечето интерпретатори на казаното от Борисов в медиите ще пропуснат малката подробност, която издава от какво се притеснява всъщност той. А това е следното издайническо за мотивацията му изречение:

Меглена Кунева не може да се превъплъти в ролята на царя, защото не е."

Ето къде го стяга ботуша! Това е причината да блъфира на шахматната дъска с ход с диамантения цар, надявайки се да го противопостави на фигурата, която наистина го притеснява, тъкмо защото тя май прескочи в предизборната кампания своя бивш началник, което се видя от факта, че се обяви срещу проекта АЕЦ „Белене", възроден именно от царя в битността му на премиер. И сега, в типичния му интригантски стил, някогашният охранител бърза да погали егото на стария си работодател с надежда да го скара с Кунева. Ако не беше така, щеше да постъпи с Кунева „мъжкарски", както изисква за себе си от другите, които трябвало да го поздравяват за успехите му: щеше да я поздрави с успеха да измести Доган от ролята на трета политическа сила и балансьор, спечелвайки двойно повече гласове на президентските избори, отколкото ДПС.

За онези, които не го заплашват или направо се сговарят задкулисно с него, Борисов намира благи думи и дори похвали. На сините „протяга ръка" от позицията на снизходителния победител. Същата ръка от същия пиедестал предлага опрощаващо на Яне Янев за целуване. Към Доган и Първанов сипе комплименти, че са силни политически играчи ( отново го натърти в това интервю – да не би някой да не е чул как си има уважението с въпросните играчи). Станишев, разбираемо, подминава с презрение отново и то не за друго, а защото ( за разлика от Първанов), не го е поздравил. Само към Кунева, която го изненада неприятно с потенциала за намеса в голямата следваща изборна битка извън неговия сценарий, Борисов няма какво да каже друго, освен , че не можела да бъде като царя. По-голям комплимент на подсъзнателно ниво, не можеше да й направи, защото я посочи на практика като фактора, който го тревожи.

За капак на всичко изречено от него в стил „ интригантствай и владей" по отношение на другите, Борисов се похвали, че не бил такъв човек:

Имам практика никога да не се меся в работата на други партии. Не обичам в моята да се месят, не давам и акъл."

То бива целофан, ама чак пък да ни продава съдържанието му за диамант, не бива!

Впрочем, сред всичките умотворения в интервюто, които блестят със своята противоречивост, грейна и още едно: около него нямало подмазвачи, бойко заяви Бойко! Ето това е абсурдът над всички останали абсурди в целофанената му изява, защото истината е, че подмазването е единственият начин на съществуване в неговата свита. Или някой ще повярва, че Борисов , който обича да се самообявява за велик, мрази някой друг да му го казва?

Share on Facebook


 
 

Какво можете да направите оттук:

 
 

Няма коментари: