сряда, 2 ноември 2011 г.

Фалит на град (и столица)

Аз не че се фукам, ама в България можем да прахосаме повече пари за завод за боклук

 
 

Изпратено до Вас от Комитата чрез Google Читалня:

 
 

чрез Блогът за икономика от Георги Ангелов на 11-11-2

Сп. Икономист пише за фалита на Харисбърг – столицата на щата Пенсилвания. 

Проблемът възниква от 300-милионен дълг, натрупан заради модернизация на завод за изгаряне на боклук. По-точно, кризата се разгаря заради липсата на фискален план, който да възстанови стабилността на публичните финанси.

Кметът на няколко пъти предлага фискални планове, но общинският съвет ги отхвърля. Накрая общинският съвет подава в съда документи за фалит по глава 9.

Двете камари на щата Пенсилвания, обаче, също губят търпение заради нерешаването на проблемите на града и дават право на губернатора на щата да обяви фискално бедствие и да назначи квестор, който има право да приложи антикризисна програма ако градът не може сам да го направи. Едва тогава може да се отпусне някаква финансова помощ на града.

Системата очевидно стимулира местните власти да управляват благоразумно парите, защото иначе ще загубят властта си и тя ще бъде поета от квестор. Подобна система би било полезно да се въведе и за местните власти в България (тогава по-лесно ще може да се извършва и децентрализацията), а би помогнало ако съществуваше и в отношенията между ЕС и Гърция.




Блогът за икономика 2011


 
 

Какво можете да направите оттук:

 
 

Няма коментари: