понеделник, 7 ноември 2011 г.

Ъндърграунд уъркшоп

Ами да поживеем с резултата от изборите си.

 
 

Изпратено до Вас от Комитата чрез Google Читалня:

 
 

чрез gradinko.bg от градинко на 11-11-7

Снимка: Трансформатори

В рамките на Sofia Architecture Week участвах в работилницата на Трансформатори по разкрасяване на подлез (конкретно подлеза на Алея Яворов в Борисовата). Забавно беше и народихме доста идеи за освежаването на тези низвергнати пространства. Основното предизвикателство беше вкарването на светлината, където тя изобщо не искаше да ходи. Игра с отразяващи покрития и хитроумно експлоатиране на релефа на стените успяха ако не да осветят подлеза, то поне да очистят усещането за спускане в черна дупка.

Но всъщност е тъжно, че точно това предизвикателство стоеше пред трансформацията. Над булеварда отгоре се извисяват осветителни стълбове, на метър до входа има електрифициран билборд, а вътре даже си има окабеляване и ел. инсталация. Изобщо, токът наоколо е в изобилие, както се и очаква да е в центъра на голям човешки град. Ние обаче трябваше да мислим решения все едно подлезът цепи дюна в Сахара. Защо? Защото Софийска община — иначе първи в списъка с основни партньори на фестивала — и пръста няма да си мръднат поне ток да пуснат.

Такава демонстрация на безхаберие вгорчава порива на фестивала да облагородяваме средата си. Колкото и идеи за по-добра София да народим, реализацията им опира до кметица, чиято подкрепа се ограничава до мазно пиарстване в церемониалната част.


 
 

Какво можете да направите оттук:

 
 

Няма коментари: