вторник, 1 ноември 2011 г.

Изборите през 2011: балотажите

Изборите през 2011: балотажите:

Това е продължение на предишната публикация, което така и не остана време да довърша преди втория тур на изборите – така и ще си остане. Още по същата тема – при Пейо.




Тримата водещи кандидати за президент


При балотажа за президент надали ще има някакви изненади. Основната неяснота е колко гласа ще успее ДПС да прехвърли към Калфин и доколко ще стопи разликата му с Плевнелиев (или, макар и слабо вероятно, ще се спазари с ГЕРБ да не го прави).


Това, което прави впечатление на първия тур, е организираното разпръскване на гласовете на ДПС между различни кандидати. В картите по-долу се вижда ясно, как в областите Разград, Смолян и Благоевград те отиват при Кунева, а в Кърджали, Шумен и Търговище – при Калфин. Някои от малките кандидати (Сали Ибрям, Алексей Петров) също получават гласове, свързани с ДПС – вероятно организирано, но може би и в резултат на обявения неутралитет на партията на първи тур.


Плевнелиев получава над средната подкрепа в традиционните сини райони – по-големите градове и област Благоевград (където вероятно се отразява и произхода му). По-интересна е подкрепата за него в традиционно червените Софийска област и област Перник, което може би се дължи на, хм, личната аура на двойката Борисов/Цветанов. Най-високите си резултати Плевнелиев получава в Долна баня (65,8%; действащ кмет на ГЕРБ избран на първи тур) и Гоце Делчев (59,9%), явен резултат от произхода му (на общинските избори БСП води с голяма разлика). Най-ниски са резултатите му в доминирани от ДПС общини: Руен (12,1%), Самуил (12,3%), Черноочене (12,4%), Венец (12,9%). В 10 общини остава трети: след Кунева в Завет, Самуил, Цар Калоян, Ветово, Борино, Омуртаг, Стамболово, Венец и Върбица и след Ибрям в Момчилград. В община Руен е дори четвърти след Калфин, Кунева и Ибрям.


Калфин получава значителна подкрепа в някои ДПС общини, както и в традиционните райони на БСП (селски общини, най-отчетливо в Северозапада и Ямболско). Най-високи резултати има в Черноочене (67,3%) и Болярово (61,6%), най-ниски – в Долна баня (14,1%, рекорден резултат за Плевнелиев) и Кресна (15,6%, рекорден резултат за Сидеров). В 3 общини остава трети: след Сидеров в Кресна, след Алексей Петров в Тетевен и след Кунева в Доспат.


При Кунева, ако се изключат екстремните резултати в ДПС районите, подкрепата е много равномерно разпределена с известно повишаване в средноголемите градове (и Варна) – типична география и за НДСВ през добрите му години. Най-високи резултати в Рудозем (31,4%) и Борино (30,7%), най-ниски – в Черноочене (4,2%) и Опан (5,3%). Интересно е, че и максималният, и минималният резултат са в ДПС общини. В 9 общини е втора пред Плевнелиев (виж по-горе), в 1 – втора пред Калфин (виж по-горе), в 8 общини остава четвърта: след Сидеров в Кресна и Чипровци, след Алексей Петров в Сатовча и Тетевен, след Ибрям в Руен и Момчилград, след Христов в Две могили, след Семов в Гълъбово. В община Черноочене е дори пета след Калфин, Плевнелиев, Капон и Ибрям.


По-малките кандидати за президент



Общини, в които кандидатите получават подкрепа, по-голяма от средната




География на разцеплението на Атака



Показани са общините, в които поне един от кандидатите (Волен Сидеров – Атака и Стефан Солаков – НФСБ) печели поне 4%. В по-светъл цвят са общините, където и двамата са над тази граница. НФСБ явно излиза от тясно бургаския мащаб и при запазване на тенденцията може дори да влезе в Народното събрание през 2013.

Няма коментари: